2015. október 7., szerda

Miért kiabálunk, amikor dühösek vagyunk?

Egy szent tanító a Gangesz partján készült a rituális fürdőjére, amikor a közelben egy család tagjait hallotta dühösen kiabálni egymással. Mosolyogva a tanítványaihoz fordult és megkérdezte:
  – Miért kiabálnak az emberek, amikor dühösek?
  A tanítványok elgondolkodtak, s az egyikük így szólt:
  – Amikor elvesztjük az önuralmunkat, kiabálunk.
  – De miért kell kiabálni, amikor az, akihez beszélsz, ott áll melletted? Halkan is elmondhatnád neki azt, amit akarsz – mondta a tanító.
  A tanítványok nem találták a választ, s a szent a következő magyarázatot adta:
  – Amikor az emberek haragszanak egymásra, a szívük eltávolodik egymástól. A távolság miatt kiabálniuk kell ahhoz, hogy hallják egymást. Minél dühösebbek, annál jobban kiabálnak, mert annál nagyobb a távolság.
  Amikor két ember megszereti egymást, nem kiabálnak, hanem kedvesen, lágyan beszélnek, mert a szívük nagyon közel áll egymáshoz, nincs köztük távolság. Amikor még jobban szeretik egymást, annyira egy helyen van a szívük, hogy már halkan sem kell megszólalniuk, megértik egymást már abból is, hogy csak egymásra néznek. Ilyen közel állunk egymáshoz, amikor szeretjük egymást.
  A tanítványaira nézett, és így folytatta:
  – Amikor vitatkoztok, ne hagyjátok, hogy a szívetek eltávolodjon. Ne mondjatok olyan szavakat, amelyek eltávolítanak benneteket egymástól, mert különben eljön a nap, hogy olyan nagy lesz a távolság, hogy nem találjátok meg az egymáshoz visszavezető utat.

(Forrás: http://www.szepi.hu/irodalom)


3 megjegyzés:

 1. Te most is a szívembe találtál.:) Köszönöm! (Pedig nem is hallom a hangod.)

  VálaszTörlés
 2. de szép

  de az élet nem ennyire szép:
  azért kiabálunk dühünkben, hogy másikat megijesszük, az agresszió egy formája

  nem biztos, hogy eltávolodik a szívünk közben (lasd a olasz típusú családi veszekedések:)))))))

  VálaszTörlés
 3. Hmmm.Milyen igaz: "Amikor az emberek haragszanak egymásra, a szívük eltávolodik egymástól. A távolság miatt kiabálniuk kell ahhoz, hogy hallják egymást. Minél dühösebbek, annál jobban kiabálnak, mert annál nagyobb a távolság."
  Pedig én azt gondoltam,hogy a sarokbaszorítottság miatt kiabálunk.Mint amikor a kutya harap.

  VálaszTörlés